Teraz w kwestii diety. Co do węglowodanów to słusznie zauważyłeś i zgadzam się tutaj z M-ka, że lepiej bazować na produktach z mąk oczyszczonych oraz lekkostrawnego, oczyszczonego ryżu czy kaszy jaglanej. Wykluczenie glutenu również może być korzystne, ale jeśli dobrze na niego reagujesz to nie musisz. Chleb najlepiej właśnie biały, z mąki [...]
[...] batatów są bardzo przybliżone do ziemniaków. Z kolei różnice w zawartości witamin widać w znacznie większej zawartości witaminy A, a dokładnie beta-karotenu. Z kolei witamina C prawie w ogóle w nich nie występuje. Słodkie ziemniaki zawierają również nieznacznie więcej składników mineralnych. Cztery razy więcej wapnia czy sodu. Jednak [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
W diecie sportowców i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, [...]
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
O tym, że są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz że zawierają cenne kwasy tłuszczowe, wie niemal każdy z nas, ale mimo to spożycie ryb jest w Polsce zdecydowanie zbyt niskie. Na pewno spory wpływ na tę sytuację ma cena, która czasem pozostawia wiele do życzenia, ale też w ostatnim czasie pojawiło się wielu wegetarian, którzy nie jedzą między [...]
[...] żywieniowe : Brak Stan zdrowia : Dobre Preferowane formy aktywności fizycznej : dowolna Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : Omega3, D3, Magnez+Potas, Multiwitamina (odstawiona) Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : tylko naturalne Stosowane wcześniej diety : Redukcyjna-zbilansowana Dieta na dziś: [...]
[...] Ze względu na rozpuszczalność, mamy dwie grupy witamin takie, które rozpuszczają się w tłuszczach (A, D, E, K) oraz takie, które rozpuszczalne są w wodzie (B, C). - witamina A jej źródłem są przede wszystkim wątróbka, nabiał, tłuste ryby. Jej niedobór spowodować może łamliwość paznokci, suchość skóry, ale też wysypki na ciele i poczucie [...]
Tekst nie chce mi przejść na prywatnych wiadomościach (pewnie za długi), więc wrzucam tutaj. Porównanie jajek, siemienia lnianego i śledzia pod względem wartości odżywczych. ► Jakie jeszcze wartości poza tymi znikomymi omega 3 co - jak udowodniłeś liczbami - jest nieistotne przy spożyciu śledzi czy siemienia czyniłyby je lepszymi? Zacznijmy od [...]
[...] działanie do witamin wykazują antywitaminy Brak określonej witaminy w organizmie to awitaminoza, niedobór – hipowitaminoza, zaś nadmiar – hiperwitaminoza Pierwsza odkryta witamina (B1) została wydzielona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913 roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy związków (łac. vitae – ‘życie’ i amina – [...]
Kontynuując temat, ponieważ jest pod pewnymi teoretycznymi względami ciekawy, porozmawiajmy o niezbędnych mikroelementach - witaminach i minerałach. Osteoporoza i braki wapnia występują najpowszechniej w tych społecznościach gdzie spożycie nabiału i mięsa jest największe. Widzisz, ten "argument", i to używając identycznych sformułowań powtarzany [...]
1) Ektomorfik 2) 22 3) 72/181 4) Niecały rok 5) Zdrowie 6) Brak 7) Brak 8) Brak 9) Dieta 1800 kcal, 50% Węglowodany, 30% Tłuszcze, 20% Białko 10) Brak ograniczeń 11) -- Witam szanownych forumowiczów, postanowiłem włączyć do suplementacje do swojej diety w celu optymalizacji swojego wysiłku fizycznego, libido i detoksykacji. Zrobiłem resarch co [...]
Już sama nazwa brzmi dość egzotycznie niczym tajemny eliksir z odległych krain. Nie są to zupełnie sprzeczne skojarzenia, ponieważ już 2000 lat temu kombucha znana była na dalekim wschodzie jako "eliksir zdrowia" o ogromnych korzyściach zdrowotnych dla kluczowych narządów - serca, mózgu i jelit. Wytwarzana jest ze słodkiej herbaty, napełnianej [...]
Zazwyczaj większość wpisów i artykułów pisze się o tych o suplementach, których celem jest wsparcie budowy masy mięśniowej, ochrona mięśni czy też wspomaganie redukcji poprzez nasilenie procesów lipolitycznych. Jednak nadal dość mało można przeczytać o suplementacyjnym wsparciu prozdrowotnym, utrzymaniu kondycji układu odpornościowego, nasilenia [...]
Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]